Ondervoedingsproblematiek
Ondervoeding is een behoorlijk probleem onder kwetsbare ouderen. Samen met onze diëtisten, logopedisten en ergotherapeuten hebben we manieren bedacht om deze ondervoeding op een gezonde en prettige manier aan te pakken.
Kant- en klaar bijvoedingsproducten worden vaak niet lekker gevonden. Bij De Zellingen bereiden we onze bijvoedingsproducten zelf. Een uniek concept in Nederland en gebaseerd op de landelijke richtlijnen en adviezen van de Landelijke Stuurgroep Ondervoeding.
Onze professionals van de voedingsdienst houden van vernieuwen. We willen immers dat al onze bewoners LEKKER eten! We lezen publicaties over voeding en de ziektebeelden Parkinson en Alzheimer. Zo onderzoeken we hoe we ons voedingsbeleid nog verder kunnen verbeteren. Er is veel interesse voor deze ontwikkeling vanuit de academische wereld. We hopen zelfs een onderzoeksvraag te formuleren. Zo werken we samen aan smaakbeleving voor al onze bewoners!
Kok op Consult, samen bestrijden van ondergewicht
Met ons concept 'Kok op Consult' werken we aan minder ondergewicht bij onze cliënten. Onze koks maken smaakvolle zoete en hartige gerechtjes met verse ingrediënten die de bewoner graag eet. De kok voegt er vervolgens extra voedingsstoffen aan toe, zoals eiwitten of vitaminen. De cliënt proeft en beoordeelt samen met de kok. Per dag schrijft de diëtist een aantal gerechtjes voor.
‘Kok op Consult’ is door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport gewaardeerd als best practice.
Brood in Kom, smaakbeleving aangepast aan beperking
‘Brood in Kom’ is bedoeld voor mensen met slikproblemen, het is een alternatief voor pap. Ook hen willen we de smaakbeleving meegeven van lekker eten, maar dan aangepast aan hun beperking. En dat is best een gekke gewaarwording als je een bakje met gepureerde boterham met cornedbeef of met jam eet. Maar het werkt!
Eiwitshakes voor sterke spieren
Op de revalidatieafdelingen is het concept Eiwitshake geïntroduceerd: een in eigen keuken gemaakte shake om de spieren weer aan te laten sterken.