Geestelijke verzorging

Als er iets belangrijks of ingrijpends gebeurt, is het voor ieder mens nodig om te worden gezien en gehoord. Het is belangrijk dat er wordt geluisterd met aandacht, zonder dat er meteen oplossingen worden aangedragen. Voor veel mensen kunnen vrienden of familieleden deze steun bieden.

Dat geldt niet voor iedereen, en voor sommige onderwerpen is het moeilijk of vraagt het veel moed om daarover met bekenden te praten. Soms kunnen gesprekken met een geestelijk verzorger juist helpen om daarna ook met een familielid of vriend te bespreken wat belangrijk voor u is.

Een vertrouwelijk gesprek met een geestelijk verzorger kan opluchten. Hij of zij probeert uw verhaal te begrijpen en helpt u uw verhaal te ordenen, zonder te oordelen. Hij of zij kan ruimte maken voor uw ervaringen of u helpen bij het nemen van moeilijke beslissingen. Ook kunt u samen verkennen waar voor u hoop, kracht of troost te vinden zijn.

Geestelijke verzorging bij u thuis

U kunt een afspraak maken met een geestelijk verzorger als u het volgende bij uzelf of een naaste herkent:

  • Ik heb iets ingrijpends meegemaakt, zoals een groot conflict, een trauma, het verlies van iemand die belangrijk voor me is;
  • Ik heb last van heftige emoties: ik ben heel verdrietig, bang of in paniek; ik heb last van woede-aanvallen, voel me machteloos, wanhopig of somber;
  • Óf ik merk juist dat ik nauwelijks emoties voel, terwijl dat niet lijkt te kloppen bij wat er allemaal gebeurt;
  • Ik ben ernstig ziek en vind het moeilijk om daarmee om te gaan of voel me machteloos;
  • Ik vraag me vaak af waarom mij iets overkomt;
  • Ik vraag me soms af ‘waarom zou ik nog doorgaan?’
  • Ik voel me eenzaam of heb het gevoel dat ik er alleen voor sta;
  • Ik heb onverklaarbare lichamelijke klachten;
  • Ik zou wel willen praten over de betekenis van geloof in alles wat mij overkomt, of van de verbondenheid met een groter geheel.

Geestelijk verzorgers zijn deskundigen op het gebied van zingeving, spiritualiteit en levensvragen. Zij hebben een opleiding op masterniveau (HBO of academisch). Hun kwaliteit wordt gegarandeerd door de SKGV, het kwaliteitsregister van de beroepsvereniging.

Meer informatie of geestelijke verzorging aanvragen? Bel 088 - 206 90 90.

Aanvraagformulier geestelijke verzorging