010 - 266 57 57
 1. Als best practice gewaardeerd: gerechtjes verrijkt met extra voedingsstoffen in plaats van kant-en-klare nutri-producten

  Met "Kok in consult" speelt De Zellingen in op de specifieke dieetbehoefte van de bewoner, met als doel smakelijke producten en gerechten voorschotelen aan cliënten in plaats van kant-en-klare nutri-producten.

  Kok op consult speelt in op de verscheidenheid van de dieetbehoeften; behalve gebrek aan eetlust, veranderende smaak, zorgt dementie er bijvoorbeeld soms voor dat eten niet meer herkend wordt. De kok ‘van dienst’ maakt op basis van de behoeften smaakvolle gerechtjes met verse ingrediënten die de bewoner graag eet. De gerechtjes bevatten extra voedingsstoffen, zoals eiwitten of vitaminen. De Zellingen werkt hiervoor samen met Friesland Campina. Zo werden, in overleg met koks van De Zellingen, producten ontwikkeld die extra voedingsstoffen bevatten.

  Kosten

  De kosten voor de ontwikkeling van de speciale, verrijkte producten worden betaald vanuit het reguliere voedingsbudget. Dat lukt budgetneutraal, omdat er flink bespaard wordt op kant-en-klare nutri-producten. Ook is er een organische verjonging van het keukenteam aan de orde, met lagere loonlasten als gevolg.

  Aanpak/sleutels voor succes

  • De Zellingen acteert op het gegeven dat veel ouderen de nutri-drankjes niet lekker vinden (met o.a. als gevolg dat er veel van weg wordt gegooid).
  • Er wordt slim gebruikgemaakt van ‘loze momenten’ in de keuken om de speciale producten voor te bereiden.
  • Er wordt bewust gewerkt aan de ontwikkeling van het keukenteam; door een geleidelijke verjong hiervan wordt het productiever (en goedkoper door lagere loonlasten.

  Kijk voor meer informatie ook eens op de website De Nieuwe Praktijk van de Taskforce gezond eten met ouderen.

 2. Ook De Zellingen is AVG-proof en voldoet hiermee aan de nieuwe richtlijnen van gegevensbescherming
 3. Help ons om onze dienstverlening te verbeteren door ons te beoordelen op Zorgkaart Nederland.